Σάββατο, Νοεμβρίου 11, 2006

Διαμαρτυρία 189: Βασίλης Ντούτσης

11 Νοεμβρίου 2006, 11:51
Από: Βασίλη Ντούτση

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα και εγώ προσωπικά να διαμαρτυρηθώ για τη διακοπή λειτουργίας του Cultreguide, που υπήρξε ένας σημαντικός, ποιοτικός χώρος προβολής του ελληνικού πολιτισμού μέσα στο διαδίκτυο.
Σε εποχές που - υποτίθεται ότι - ως Ελλάδα θέλουμε να προάγουμε τόσο τον πολιτισμό, όσο και τη διάδοση του διαδικτύου και των εφαρμογών του στην κοινωνία μας, μια τέτοια πράξη μας φέρνει χρόνια πίσω, σε αντιλήψεις μη νεωτερικές, που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που προσφέρονται για την επίτευξη ενός στόχου, όπως είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και η ενημέρωση για τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα στη χώρα μας. Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι για άλλη μια φορά οι ιθύνοντες ομφαλοσκοπούν, ακολουθώντας τη λογική του "πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι".
Όσο για τους λόγους που οδήγησαν στην αψυχολόγητη αυτή κίνηση το ΥΠΠΟ και τον Οργανσμό Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού, θεωρώ τουλάχιστον προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας να επικαλείστε λόγους "μη επισκεψιμότητας" (όταν δέχεται 10.000 hits ημερησίως), "κακής ποιότητας" του site (όταν για αυτήν του ακριβώς την ποιότητα έχει διακριθεί με web awards), και τέλος "υψηλού κόστους λετουργίας" (επιτέλους, για έναν ιστοτόπο μιλάμε, όχι για φάμπρικα!
Εκτός κι αν ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται από τους προαναερθέντες φορείς ως μια ακόμα προβληματική ΔΕΚΟ. Στο κάτω-κάτω, όλα έχουν το κόστος τους, κι αν "δε σπάσεις αυγά,
ομελέτα δεν κάνεις").
Και κάτι ακόμα: σε τι χρησιμεύει ένας "Οργανισμός Προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού", όταν δεν κάνει ενέργειες για να τον προβάλλει ή/και δεν ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους; Από επιτροπές στη χώρα αυτή (και παχυλά αμειβόμενους προέδρους αυτών) χορτάσαμε.
Κανά έργο δεν είδαμε...
Με την ελπίδα της ευαισθητοποίησής σας στο θέμα αυτό και τη ταχύτερη δυνατή ακύρωση της απόφασής σας,

Βασίλης Ντούτσης
Μεταπτυχιακός φοιτητής
Αθήνα