Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

Διαμαρτυρία 153: Αναστασία Μητρογώγου

7 Νοεμβρίου 2006, 17:37
Από: Αναστασία Μητρογώγου

Είναι τρομερό να μπαίνεις το πρωί στο ίντερνετ και δη στην ιστοσελίδα cultureguide.gr και αργά το μεσημέρι αυτή να μην υπάρχει...Απίστευτο και όμως αληθινό!
Το cultureguide.gr ήταν ένα portal που σεβόταν τους Έλληνες (και όχι μόνο) καλλιτέχνες, τους σοβαρούς πολιτιστικούς παράγοντες -ιθύνοντες στη χώρα μας που πραγματικά σπανίζουν, και το σημαντικότερο- τους αναγνώστες του.
Άνθρωποι του απόδημου ελληνισμού από κάθε μεριά του πλανήτη, καλλιτέχνες που τρέφουν βαθύτατη αγάπη τόσο για την Ελλάδα του τότε (όπως και να το κάνουμε η Ακρόπολη είναι το διεθνές σήμα κατατεθέν μας, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε;) όσο και για την Ελλάδα του τώρα, επισκέπτονταν καθημερινά και συνεχίζουν να επισκέπτονται ελληνικές πολιτιστικές σελίδες στο Διαδίκτυο για έγκυρη και καθημερινή εμπεριστατωμένη πληροφόρηση.
Ας μην αφήνουμε επίσης απ'έξω τους φοιτητές σχολών που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τις Καλές Τέχνες-Έλληνες και ξένους-οι οποίοι θεωρούνται βέβαια κατώτεροι από άλλους περισσότερο "καταξιωμένους" και "σίγουρους" οικονομικά και κοινωνικά συναδέλφους τους, είναι όμως υπεύθυνοι για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, την εθνική πολιτισμική ανάπτυξη και τον τουρισμό (ποιος ξένος επισκέπτης θα έρθει στην Αθήνα χωρίς να ανέβει στην Ακρόπολη;)
Η απορία μου με αφορμή την απόφαση του ΟΠΕΠ έγκειται στα εξής: Που είναι η κρατική μέριμνα για όλους αυτούς που ξοδεύουν χρόνο και φυσικά χρήμα ώστε να "αφήσουν" κι αυτοί το χνάρι τους στο ελληνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι; Πώς περιμένει ένα κράτος να αναπτυχθεί κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικά εάν αφήνει εκτός πεδίου ανάπτυξης έναν τόσο σημαντικό για την ταυτότητά του τομέα, τον πολιτιστ(μ)ικό, και μάλιστα από τον παγκόσμιο «ιστό»;
Ας γίνουμε ρεαλιστές επιδιώκοντας το προφανές και αυτονόητο αδύνατο. Η ενασχόληση των νέων ανθρώπων με τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες θα φέρει περισσότερα θετικά αποτελέσματα παρά κινδυνολογικές αντιλήψεις για το μέλλον της χώρας ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο πολιτικό πρόγραμμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Η αναστολή λειτουργίας του cultureguide.gr προκαλεί κατά τη γνώμη μου περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται προσπαθεί να λύσει.
Είναι στο χέρι των ιθυνόντων υπουργών-βουλευτών περί πολιτισμού και διευθυντών πολιτιστικών οργανισμών να επιλέξουν πώς θέλουν να βλέπουν το ποτήρι τους - μισογεμάτο ή μισοάδειο. Άλλωστε, με την Ολυμπιάδα αποδείχθηκε ότι όταν συνενωθούν άνθρωποι με μεράκι, επιμονή για σωστή δουλειά και συνέπεια στο σκοπό τους κατορθώνουν ακόμη και …το αδύνατο!!! Και επειδή δε σέρνει ένας μόνος του το χορό του πολιτισμού, για οποιαδήποτε ανάγκη, τάσσομαι στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση,
Αναστασία Μητρογώγου
Φοιτήτρια στο τμήμα Μέσων, Επικοινωνίας και Πολιτισμού
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ